Sodelujte tudi vi

Sodelujte tudi vi
Foto Kevin Lozar

V vsaki izdaji revije Navdih, vam Jerneja Dimec Bratina, spec. zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka s strokovnimi nasveti skuša odpreti drugačen pogled na medsebojne odnose. Pojasnjuje:

“Pogled lahko zamenjamo tako, da spremenimo zorni kot gledanja. Namesto občutkov odpora in zavračanja ob neki neprijetni situaciji lahko pogledam nanjo z drugega vidika. Iščem, kaj me vse to želi naučiti, česa še ne vidim in kaj lahko presežem.”

Zakaj je torej tako pomembna kakovostna medsebojna komunikacija?

“Opažam, da se pogosto napačno razumemo, saj si vsak iz »svojega domačega sveta« interpretiramo izjave in vedenje drugega, ne razmejimo in ne preverimo pa tega, kar je naš odziv, in tega, kar je druga oseba med vrsticami res želela sporočiti. S tem, kar govorimo ali kakor se obnašamo, ter zlasti z načinom, na katerega to počnemo, namreč sporočamo o svojem doživljanju dogodka in o svojem čustvenem odzivu nanj. Namesto, da bi zmogli sprejeti odgovorno držo in povedati, kaj doživljamo (npr. da smo razočarani, jezni in se ne strinjamo s tem, kar je oseba povedala ali naredila, ter opišemo svoje predloge in pričakovanja), pogosto to odigravamo z vedenjem. Dogodek si interpretiramo kot napad nase in potrebo, da se branimo. Tako se zapletamo v konflikte.”

Če ste se v napisanem prepoznali tudi sami, se lahko obrnete na center Novo upanje iz Ajdovščine, (http://www.novoupanje.si) kjer vam bodo ponudili strokovno terapevtsko pomoč v stiski in strokovno oporo za kakovostne odnose.

Na vaša vprašanja Dimec Bratinova odgovarja tudi v reviji Navdih.

Napišite svojo zgodbo in jo pošljite na naslov: urednistvo@revijanavdih.si 

(Zgodba bo objavljena v skladu s prostorskimi zmožnostmi.)